سرورها مهمترین مؤلفهها در شبکه هر سازمانی هستند که تمامی اطلاعات سازمان را در خود جای دارند. دسترسی هکرها به سرورهای سازمان شما میتواند فاجعهبار باشد و خسارتهای غیر قابل جبرانی بر جای بگذارد. بنابراین، ضرورت دارد که نه تنها با استقرار راهکارهای امنیتی از سرورها محافظت کنید، بلکه به صورت دورهای، امنیت سرورها را بسنجید. تست نفوذ سرور با بررسی امنیتی سرورها و شناسایی آسیبپذیریها و نقاط ضعف امنیتی که میتوانند راه نفوذ هکرها به سرورها را باز کنند، اقدامی ضروری برای امنسازی هرچه بیشتر سرورهای سازمان شما است. در این مقاله، ضمن ارائه توضیحاتی در رابطه با تست نفوذ سرور، به شما میگوییم که چطور میتوانید امنیت سرورهای خود را تست کنید. با سایبرنو همراه باشید.
عناوینی که در ادامه میخوانید:
تست نفوذ سرور چطور انجام میشود؟
تست نفوذ سرور، نوعی تست نفوذ پذیری است که روی ارزیابی امنیت سرورها، سیستم عامل و اپلیکیشنها و سرویسهای روی آنها تمرکز دارد. هدف تست نفوذ سرور، شبیهسازی حملات هکری واقعی به منظور شناسایی آسیبپذیریهای سرور است. این نوع تست نفوذ، بر خلاف تست نفوذپذیری عمومی که روی تمامی بخشهای شبکه انجام میشوند، تنها روی زیرساخت سرور و نقاط ضعف احتمالی آن تمرکز دارد.
تست نفوذ سرور شامل موارد زیر است:
معمولا، تست نفوذ عمیق سرور با استفاده از ترکیب روشهای خودکار و روشهای دستی انجام میشود تا همه آسیبپذیریها شناسایی شوند.
سرورها، اهداف جذابی برای مجرمین سایبری و هکرها هستند زیرا اطلاعات حساس را ذخیره میکنند و در کنترل عملیات سازمان، نقش بسیار مهمی دارند. هرگونه نفوذ در سرور میتواند تبعات فاجعه باری مثل نقض داده، اختلال در عملیات و سرویسهای سازمان، زیانهای مالی سنگین و آسیب به اعتبار و هویت سازمان شود. تست نفوذ سرور از این نظر اهمیت دارد که با رویکردی فعالانه، آسیبپذیریهای بالقوه را پیش از اکسپلویت شدن توسط هکرها، شناسایی میکند. از مهمترین دلایل اهمیت بسیار بالای تست نفوذ سرور، میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
اجرای دورهای تست نفوذ سرور، با تضمین امنیت سرور در مقابل حملات هکری، سبب میشود که با آسودگی خاطر فعالیتهای اصلی سازمان خود را انجام دهید.
تست نفوذ سرور نوعی فرایند سیستماتیک و شامل چندین مرحله مهم است. در زیر، مهمترین مراحل انجام تست نفوذپذیری سرور به صورت مختصر، بیان شدهاند:
۱- گردآوری اطلاعات: مرحله اول، شامل گردآوری اطلاعات جامعی در رابطه با سرور، مثل اطلاعات مرتبط با سیستم عامل، نرمافزارهای نصبشده روی سرور و نسخه آنها، پورتهای باز و سرویسهای اجراشونده روی سرور است.
۲- اسکن آسیبپذیری: در مرحله بعدی، از ابزارهای خودکار برای اسکن کردن سرور به منظور شناسایی آسیبپذیریهای شناختهشده مثل نرمافزارهای بروزرسانی نشده، تنظیمات اشتباه سرور یا گذرواژههای ضعیف استفاده میشود. در این مرحله، لیستی اولیه از آسیبپذیریهای احتمالی که باید مورد بررسی بیشتر قرار بگیرند، تهیه میشود.اکسپلویت کردن آسیبپذیریها: پس از شناسایی آسیبپذیریها، هکرهای کلاه سفید یا قانونی (که کار تست نفوذ را با هماهنگی سازمان انجام میدهند) تلاش میکنند تا آنها را اکسپلویت کنند. در این مرحله، از شبیهسازی تکنیکهای مورد استفاده هکرهای واقعی یا هکرهای کلاه سیاه استفاده میشود. برای مثال، ممکن است از روشهایی مثل بروت فورس (brute-forcing) برای پیدا کردن گذرواژهها استفاده شود یا اینکه هکرهای کلاهسفید از تزریق کد بدافزاری به درون اپلیکیشنهای سرور برای اکسپلویت کردن آسیبپذیریها استفاده کنند.
۳- مرحله پس از اکسپلویت کردن: در صورت موفقیت هکرها در اکسپلویت کردن آسیبپذیریهای سرورها، آنها تلاش میکنند تا حداکثر نفوذ را به داخل سرورها داشته باشند. این کار میتواند شامل ارتقاء دسترسیها، دسترسی به فایلهای حساس و تحت کنترل گرفتن سرویسهای حساس باشد.
۴- گزارشدهی: در آخر، تمامی یافتههای هکرهای کلاهسفید اجراکننده تست نفوذ سرور، به صورت گزارشی یکپارچه شامل آسیبپذیریهای کشفشده، نحوه اکسپلویتشدن آنها و پیشنهاداتی برای برطرفکردن این آسیبپذیریها به کارفرما ارائه خواهد شد. این گزارش به تیم IT سازمان کارفرمای درخواستکننده تست نفوذپذیری سرور کمک میکند تا باگها را اولویتبندی و آنها را به تدریج، برطرف کند.
اجرای تست نفوذ سرور کاری بسیار تخصصی و بسیار حساس است که تنها باید به هکرهای کلاه سفید مجرب و تأییدشده که دارای وابستگی سازمانی مشخص هستند، سپرده شود. برای این کار باید از یک شرکت امنیت سایبری دارای مجوزها و استاندارهای لازم کمک بگیرید. چندین شرکت در کشور ما وجود دارند که خدمات تست نفوذ ارائه میدهند. در انتخاب شرکت مناسب برای اجرای تست نفوذ روی سرورهای خود باید به موارد زیر توجه داشته باشید: